Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Nuenen op 13 maart 2025 werd door de wethouder de stand van zaken mbt het plan voor de bouw van een distributie centrum op Eeneind West weergegeven.
Hieronder vind u de visie en vragen van de VVD Nuenen.
Kijk op https://nuenen.raadsinformatie.nl/vergadering/1264709 voor het betoog van de wethouder en de volledige raadsvergadering.
Visie/vragen VVD Nuenen
Nu het afgeven van een omgevingsvergunning voor de realisatie van een XXL distributiecentrum op Eeneind West nabij is willen we toch onze zorgen nogmaals uitspreken en hebben tevens enkele vragen.
Zoals we allemaal weten zijn de eerste besluiten voor het distributiecentrum genomen in 2016. Bijna 10 jaar geleden. Destijds een mooi vooruitzicht omdat er sprake was van afname van gronden en vestiging van een landbouwmachinefabriek. De toenmalige D66-wethouder wist de raad te verzekeren dat het project geen enkel financieel risico vormde voor de gemeente. De werkelijkheid bleek echter in de navolgende jaren anders. Diverse grootschalige plannen passeerden de revue en niets werd gerealiseerd tot de plannen voor het huidige distributiecentrum op tafel lagen. En op dat moment was er geen weg meer terug voor de gemeente zonder enorme financiële consequenties.
Als gemeente ben je immers gebonden aan behoorlijk bestuur, contractuele verplichtingen en eerdere besluiten. De burger en de ondernemer moeten uit kunnen gaan van een betrouwbare overheid. Met de huidige kennis van zaken hadden we dit nooit zo besloten.
Wij van de VVD zijn daarom nog steeds niet voor de vestiging van een grootschalig distributiecentrum met naar verwachting veel verkeersbewegingen. Maar we beseffen dat we met de rug tegen de muur staan. Daarom onze vragen over de gevolgen.
- In het bestemmingsplan is sprake van 3.000 tot 3.500 vervoersbewegingen – vrachtwagens 15% – per 24 uur, wat neerkomt op elk uur 20 extra vrachtwagens en zo'n 125 auto's, busjes en bestelwagens extra op de bestaande verkeersintensiteit.
https://nuenen.raadsinformatie.nl/document/10657368/2#search=%22eeneind-west%20vergunning%22
We weten dat -ondanks het feit dat het gebruikte verkeersmodel dat niet laat zien- de Collse Hoefdijk regelmatig compleet vast staat, met name in de ochtendspits en avondspits. Elke minuut 2 extra voertuigen, waarvan elke 6e een grote vrachtwagen is (let wel, dit is gemiddeld over 24 uur… De sterkste toename zal in de ochtend- en avondspits zijn en daarnaast waarschijnlijk overdag), leidt ongetwijfeld tot meer overlast en opstoppingen. Het feit dat de NS de intensiteit van gebruik van het spoor gaat verhogen, zorgt voor nog meer overlast.
Onze vragen hierover:
- Welke maatregelen zijn voorzien om deze toename van verkeer in goede banen te geleiden zonder dat er sprake is van verkeersopstoppingen in Nuenen en andere betrokken gemeenten? En welke maatregelen zijn voorzien voor de negatieve gevolgen voor de bereikbaarheid van de bestaande ondernemingen op de betreffende locatie?
- De toename van het verkeer heeft directe gevolgen voor de gezondheid van onze inwoners. Ik refereer hierbij aan de oproep van de gezamenlijke huisartsen en het Anna ziekenhuis. Hoe wordt er geborgd dat deze effecten geminimaliseerd worden?
- De GGD en het Anna ziekenhuis zien risico’s in de aanrijdtijden en doorgang voor o.a ambulancevervoer. Hoe wordt geborgd dat deze effecten uitblijven?
- De toename van het (vracht)verkeer vergroot het risico op het ontstaan van gevaarlijke situaties bij verkeerslichten, kruispunten en voetgangers- fietsers- en spoorwegovergangen. Welke maatregelen worden voorzien om de verkeersveiligheid te waarborgen?
- Het afgeven van de omgevingsvergunning is de laatste stap van gemeente Nuenen voor de definitieve realisatie van het distributiecentrum.
- Zijn er gronden aanwezig om af te zien van de omgevingsvergunning?
- Zo ja wat zijn de verwachte financiële gevolgen van deze weigering?
- Naar alle waarschijnlijkheid zal na het afgeven van de vergunning het vervolg van het proces plaatsvinden bij de raad van state door de bezwaarprocedures van betrokken inwoners en andere belanghebbenden.
- wat zijn de verwachte financiële gevolgen van een eventuele vernietiging van het besluit tot vergunningverlening?
- Als laatste: in de laatste 10 jaar zijn de denkbeelden over veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en brede welvaart behoorlijk veranderd. Wetende wat wij nu weten, denkt u dat het onderliggende bestemmingsplan binnen de huidige normen en waarden, binnen de huidige denkbeelden over veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en brede welvaart uberhaupt nog een kans had gemaakt? Biedt dit nog een mogelijkheid om niet de bouw, maar in ieder geval het gebruik van de distributiecentra aan banden te leggen?