Strandbad Enode

Ik snap het wederom niet meer… 


Twee weken geleden stuurde ik een ingezonden brief, omdat ik de hele ontwikkeling rondom de binnensport mogelijkheden niet meer snapte. Nu snap ik de situatie rondom Strandbad Eenode niet meer…

Iedereen met kleine en opgroeiende kinderen wil met dit warme weer toch zijn kinderen veilig – onder toezicht – kunnen laten spelen in en rondom betrouwbaar en schoon water. Wat is er nou geschikter dan ons strandbad Eenode?

Vorig jaar dreigde Eenode kort voor het begin van het seizoen dicht te gaan doordat de overeenkomst tussen de gemeente en de uitbater niet werd verlengd. Op het laatste moment heeft de gemeenteraad een gesloten strandbad weten te voorkomen. Wat schetst mijn verbazing? Dit jaar dreigde hetzelfde… Sterker nog, het mooie weer breekt aan, eindelijk mogen we weer na een ellendig corona jaar, staan er hekken om het zwemwater!
De aanleiding: een impasse tussen uitbater en wethouder Pernot van de gemeente Nuenen. En wie is er de dupe? Wij inwoners. Wederom! 

De wethouder bedacht een tussenoplossing. Wild zwemwater. Wel schoon zwemwater dankzij controle door het Waterschap, maar zonder toezicht en dus niet veilig genoeg om onze kinderen in te laten zwemmen. Een motie afkomstig van de Combinatie en VVD werd ingediend, met naar verwachting de nodige steun, werd afgelopen donderdag in de raad besproken. We willen immers dat we veilig kunnen zwemmen, we willen onze kinderen op de fiets zonder begeleiding alleen naar het bad laten gaan, zonder dat we ons zorgen hoeven te maken.
Het debat in de raad mondde uit in een oneigenlijke discussie over ambitieuze plannen rondom ons strandbad. Een welles/nietes spelletje, met onduidelijke kostenplaatjes die wel eens zoals we wel kennen, aanvankelijk fors negatief kunnen uitvallen voor de gemeente. En wie is er de dupe?
Wij, de gebruikers!
En dus kunnen we er niet vanuit gaan dat er veilig gezwommen kan worden. We kunnen niet onze kinderen op de fiets zonder begeleiding naar het bad laten gaan. 

Wild zwemwater klinkt misschien goedkoop, maar dat is het zeker niet! Extra aanpassingen, (achterstallig) onderhoud en het schoonhouden van het terrein zal de komende 3 jaar naar verwachting zo’n € 160.000,- gaan kosten. Wat het laten uitbaten van Enode door Laco -of een andere partij- kost of oplevert, blijft echter onduidelijk. Er zijn diverse bedragen genoemd, maar niemand, niet de wethouder, noch de uitbater laat zich daar helder over uit.

Ik wil graag dat mijn zoontje zelf, met zijn vriendjes, naar Enode kan fietsen. Dat hij daar veilig, met toezicht kan zwemmen, spelen en genieten. Dat hij een lekker ijsje of frietje kan eten en ’s middags weer veilig thuis komt. Ik heb geen behoefte aan feestende, overlast bezorgende jongeren, een verloederd strandbad en alsnog een gepeperde rekening voor de inwoners van Nuenen.